Nieuws
860933
Nieuws

Reaal naar Chinese verzekeraar

De genationaliseerde verzekeraar Vivat (o.a. Reaal en Zwitserleven), komt in handen van de Chinese branchegenoot Anbang. Die betaalt €150 miljoen voor de aandelen en steekt daarnaast nog een zo'n €1,3 miljard in versterking van de balans en aflossing van interne leningen binnen de groep SNS Reaal.

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. In totaal waren 86 partijen geïnteresseerd in een overname van Vivat, dat twee jaar geleden in staatshanden kwam.

De overnameprijs ligt ver onder de boekwaarde van 2,4 miljard euro. Daardoor resulteert de verkoop in een fors verlies voor SNS Reaal. Gezien de impact op de structuur van het bedrijf wordt de publicatie van de jaarcijfers, die gepland stond op 12 maart, tot nader order uitgesteld.

Vivat werd afgelopen jaar afgesplitst van SNS Reaal en staat daardoor nu los van SNS Bank. De bank en de verzekeraar werden begin 2013 samen genationaliseerd, omdat SNS Reaal ten onder dreigde te gaan aan grote verliezen op vastgoedinvesteringen. Het verkoopproces van Vivat werd afgelopen zomer in gang gezet. Daarbij bleek al snel dat de opbrengst aanzienlijk lager zou zijn dan de boekwaarde van de activiteiten.

In de kamerbrief die minister Dijsselbloem vanmorgen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd is ook een berekening opgenomen over de financiële stand van zaken rond de nationalisatie van SNS Reaal. Volgens de bewindsman is deze per saldo nu licht positief.

 

 

Vivat Verzekeringen is de naam van een houdstermaatschappij waaronder zes verschillende merken vallen. Dit zijn pensioenverzekeraar Zwitserleven, schade- en levensverzekeraar Reaal, vermogensbeheerder Actiam, honden- en kattenverzekeraar Proteq Dier & Zorg, pechhulpservice Route Mobiel en internetverzekeraar Zelf.

CNV Dienstenbond ziet de verkoop van Vivat Verzekeringen aan Anbang Insurance Group en de bijbehorende kapitaalinjectie als een kansrijke mogelijkheid voor het voortbestaan van de verzekeraar.