Nieuws/Buitenland
860934
Buitenland

Welles-nietesspel bedreigt bestand Oekraïne

In grote delen van Oost-Oekraïne lijkt het staakt-het-vuren dat afgelopen weekeinde inging te houden, maar niet in het strategisch belangrijke Debaltseve. Zware gevechten en beschietingen over en weer en een welles-nietesspel over wie het gebied toebehoort zet het fragiele akkoord onder druk dat na een diplomatiek offensief van Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande te elfder ure werd bereikt.

Kiev weigert pertinent zware wapens terug te trekken uit het gebied rond het spoorwegknooppunt. De rebellen weigeren de aanval op omsingelde Oekraïense militairen bij Debaltseve te staken. „Je kunt horen dat er geen staakt-het-vuren is. Debaltseve is ons land en we zullen Debaltseve innemen”, verwoordde een opstandeling niet ver van het front de gevoelens van de pro-Russische separatisten in het gebied.

Volgens woordvoerder Andrej Lisenko van het Oekraïense regeringsleger zijn troepen meer dan honderd keer onder vuur komen te liggen sinds het bestand zaterdagavond inging. Zware wapens kunnen daarom niet weggehaald worden. „De voorwaarde voor terugtrekking van de zware wapens wapens is punt één van het Minsk-akkoord - het staakt-het-vuren. 112 aanvallen is geen indicatie voor een staakt-het-vuren.”

Een door opstandelingen voorgestelde veilige corridor waardoor de militairen veilig zouden kunnen vertrekken, wees Kiev maandag resoluut af. „Volgens de Minsk-akkoorden is Debaltseve van ons.” De generale staf in Kiev spreekt ook tegen dat de militairen zijn omsingeld. „We kunnen onze stellingen met munitie en levensmiddelen voorzien”, aldus woordvoerder Vladislav Seleznjov.

Bondskanselier Merkel blijft zeer behoedzaam over de situatie in het oosten van Oekraïne. Zij erkende maandag dat de toestand in het gebied breekbaar blijft en dat de weg naar een allesomvattende vrede „bijzonder moeilijk“ blijft. „De situatie is broos. In het bijzonder met betrekking tot Debaltseve is dat niet onverwacht”, zei ze in Berlijn.

Om in Moskou - dat volgens Washington militaire steun verleent aan de rebellen - de druk op de ketel te houden zijn twee Russische onderministers van Defensie op de zwarte lijst geplaatst van de EU. Net als bij 26 andere nieuwkomers op de zwarte lijst van personen en instanties, zijn hun tegoeden in de Unie bevroren en zijn ze niet meer welkom in de lidstaten.