Nieuws/Binnenland
86093852
Binnenland

Meeste regio's prikken tegen apenpokken, RIVM komt met update

BILTHOVEN - In steeds meer delen van Nederland komt de preventieve vaccinatie tegen het apenpokkenvirus op gang. Hoeveel mensen in de afgelopen week een prik hebben gekregen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. De teller stond een week geleden op 1976 gevaccineerde mensen.

De mensen krijgen het pokkenvaccin Imvanex. Twee inentingen daarmee moet ze beschermen voor het geval ze het apenpokkenvirus oplopen. Voor de eerste lichting worden enkele tienduizenden mensen uitgenodigd. Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prik als zij hiv-positief zijn of als zij medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen. Zij lopen mogelijk het grootste risico besmet te raken met het apenpokkenvirus.

De preventieve vaccinatie begon eind juli in Amsterdam en Haaglanden. Daarna startten de GGD-regio's Utrecht, IJsselland, Drenthe, Gelderland-Midden en Zuid Limburg met inenten. Inmiddels hebben ook Rotterdam-Rijnmond, Friesland, Hollands Noorden, Twente, Zuid-Holland Zuid, Zaanstreek-Waterland, Groningen, Hollands Midden, Zeeland en Kennemerland de eerste prikken gezet.

Het RIVM komt donderdag ook met nieuwe cijfers over het aantal vastgestelde besmettingen met het apenpokkenvirus. Tot aan vorige week donderdag waren 957 mensen positief getest.