Nieuws
860947
Nieuws

Griekse minister: Ik bluf niet

In een opmerkelijk opinieartikel in de New York Times maakt de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zijn inzet nog eens duidelijk. De stellige boodschap luidt: ik bluf niet!

Vanmiddag komen de ministers van de eurogroep opnieuw samen om met Griekenland te onderhandelen. De eurolanden willen de Grieken aan de oude afspraken houden uit het steunprogramma. De Grieken willen van dat programma af en streven naar schuldverlichting.

Het ziet ernaar uit dat het weer hard tegen hard zal gaan. De Duitse minister Wolfgang Schäuble zei op de Duitse radio: “Ik heb medelijden met de Grieken. Ze hebben een regering gekozen die zich momenteel nogal onverantwoordelijk gedraagt.” De Duitser liet ook bij aankomst (video) in Brussel blijken sceptisch te zijn over een goede afloop vandaag.

Het artikel van Varoufakis laat er geen twijfel over bestaan dat het de Grieken menens is. Varoufakis is als speltheoreticus gespecialiseerd in het modelleren van rationale besluiten. Maar in dit artikel spreekt hij tegen dat hij de onderhandelingen is ingegaan met vooropgezette tactieken en strategieën.

“Niets staat verder af van de waarheid”, zegt hij daarover. “Mijn achtergrond als speltheoreticus heeft me ervan overtuigd dat het pure dwaasheid zou om de lopende beraadslagingen tussen Griekenland en zijn partners te zien als een onderhandelingsspel dat gewonnen kan worden via bluf en tactische uitvluchten.”

 

 

Varoufakis is ervan overtuigd dat het een slechte oplossing voor Griekenland was om het land met € 240 miljard aan leningen op te zadelen. Ook de geëiste bezuinigingen waren volgens hem verkeerd. De nieuwe regering heeft zich dan ook ten doel gesteld hiermee te breken, aldus Varoufakis.

 

Elke werkdag om 20 uur het financiële nieuws, opinies en interviews in uw mailbox? Abonneer u dan hier op DFT Avond

 

De minister zegt zich te realiseren dat deze inzet ertoe kan leiden dat er geen oplossing komt in de eurogroep. Hij is echter niet bereid water bij de wijn te doen. “Mij wordt vaak gevraagd: wat nu als de enige manier om financiering te vinden is om over je eigen rode lijnen heen te gaan en maatregelen te accepteren die je beschouwt als deel van het probleem in plaats van de oplossing? Trouw aan het principe had ik geen recht heb om te bluffen, is mijn antwoord: de rode lijnen die wij hebben gepresenteerd zullen niet overschreden worden. Anders zouden ze niet echt rood zijn, maar slechts een bluf.”

In het opinieartikel herhaalt hij dat de aanpak van de Griekse financiële crisis tot “een humanitaire crisis” in het land heeft geleid. Varoufakis vraagt om enkele maanden financiële stabiliteit om tot hervormingsplannen te komen die Griekenland weer economische groei te bezorgen. Hij is ervan overtuigd dat dit in het Europese belang is. “Immers, Europa kan alleen zijn ziel herwinnen, als het vertrouwen van de mensen wordt teruggewonnen door hun belangen centraal te stellen.”

Op 28 februari loopt het steunprogramma van Griekenland af. Zonder nieuwe afspraken kan Griekenland dan niet meer aan zijn verplichtiningen voldoen. Zo moet het land voor miljarden aflossen aan het IMF en de ECB.

De opnieuw spannende vergadering van de Eurogroep in Brussel kunt u vanavond volgen via DFT.