Nieuws/Binnenland
860955
Binnenland

Celstraf voor hypotheekadviseurs en notaris

Twee hypotheekadviseurs en een notaris hebben van de rechtbank in Utrecht celstraffen gekregen voor hun aandeel in een omvangrijke vastgoedfraudezaak. In deze zogenoemde Peseta-zaak zijn maandag nog elf anderen, onder wie een vrouwelijke advocaat, veroordeeld tot werkstraffen of gevangenisstraffen. Een tweede notaris die het Openbaar Ministerie op de korrel had in de zaak, is vrijgesproken.

Een 50-jarige financieel deskundige en hypotheekadviseur moet drie jaar de cel in en mag zijn beroep zes jaar niet meer uitoefenen. Een 49-jarige man met dezelfde achtergrond kreeg een jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod voor vier jaar. Ook de notaris uit Amsterdam gaat een jaar naar de gevangenis, zo besloot de rechter.

De hypotheekadviseurs kochten met hulp van stromannen op grote schaal voordelige kluswoningen van woningcorporaties. Ze gebruikten die huizen voor hennepteelt en drugsdeals of om illegalen te huisvesten.

Maar ze vroegen onder valse namen wel bouwdepots aan voor renovatie. De veroordeelde notaris maakte valse aktes op. Met nepfacturen incasseerden de mannen geld uit de depots en leidden daar een luxe leven van. Uiteindelijk verkochten ze de panden weer door voor veel meer geld. Politie en justitie startten in 2010 al met een onderzoek naar deze fraude.

Behalve de notaris heeft de rechtbank ook een 45-jarige hoofdverdachte vrijgesproken. Deze man zou veel geld hebben witgewassen, maar hij kon alle transacties op zijn bankrekening afdoende verklaren, aldus de rechter.

Daarnaast is nog een kleine speler in het netwerk vrijgesproken. De andere veertien verdachten kregen over het algemeen lagere straffen dan het OM eiste. Dat komt volgens de rechtbank omdat in de dossiers van de verdachten meer feiten en omstandigheden staan dan hun uiteindelijk voor de rechtbank is verweten.