Nieuws/Binnenland
860960
Binnenland

Twee liquidaties in Amsterdam voorkomen

Politie en justitie hebben de afgelopen weken twee liquidaties in Amsterdam voorkomen. Dat zei korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg maandag bij de presentatie van de veiligheidscijfers van 2014. In deze zaken zijn meerdere verdachten aangehouden.

De aanpak van liquidaties is er volgens Aalbersberg een van een lange adem. „Het is een marathon. Maar we zijn er de afgelopen weken wel in geslaagd twee liquidaties te voorkomen.” Hierover wordt later deze week meer bekendgemaakt. Eerder was al bekend dat op 1 februari vier personen zijn aangehouden, die mogelijk op weg waren om een liquidatie te plegen. In de auto waarin ze zaten, werden meerdere vuurwapens aangetroffen.

Amsterdam zag in 2014 een flinke daling van het aantal gevallen van straatroven, zakkenrollerij, overvallen en woninginbraken. Ook bleek de zogeheten Top 600-aanpak van jonge veelplegers nog altijd succesvol. Toch realiseerde burgemeester Eberhard van der Laan zich maandag dat het gevoel van veiligheid momenteel anders is gezien de reeks liquidaties in de stad de afgelopen tijd. In de eerste anderhalve maand van het jaar staat de teller al op vier. Vooral het gebruik van zwaardere wapens, zoals kalasjnikovs, en het schieten in de openbare ruimte baren de driehoek van gemeente, politie en justitie zorgen.

Vorig jaar vielen er 25 geweldsdoden, tegen 23 in 2013. Hieronder waren tien liquidaties, tegen acht een jaar eerder. In twee van de tien liquidatiezaken zijn verdachten aangehouden. Zo'n tweehonderd rechercheurs houden zich bezig met deze misdrijven. Politie en justitie proberen volgens Aalbersberg de laatste tijd steeds meer aan de voorkant van het probleem te komen: de mensen die het geweld mogelijk maken.

De politie heeft het afgelopen half jaar 31 automatische wapens in beslag genomen, waaronder 23 kalasjnikovs. Vooral het gebruik van die laatste neemt toe, zei de korpschef. Ook het daderprofiel is anders dan voorheen. „Begin jaren negentig zag je vooral zogenoemde hit-mannen (huurmoordenaars), nu zie je steeds vaker verdachten uit de eigen stad.”