Nieuws/Binnenland
861055
Binnenland

Eigenaar Dolfinarium verdacht van dierenmishandeling

Een actiegroep onderneemt juridische stappen tegen Aspro Parks, de eigenaar van het Dolfinarium in Harderwijk. De firma wordt verdacht van dierenmishandeling. Aanleiding is het uitlekken van een video waarop te zien is hoe een trainer dolfijnen uitscheldt en fysiek mishandelt.

Het filmpje is stiekem opgenomen in het Spaanse Marineland Mallorca, dat net als het Nederlandse Dolfinarium in handen is van Aspro. Volgens dierenrechtenorganisatie SOS Dolphins slaat en schopt hoofdtrainer Jose Luis Barbero dolfijnen en scheldt hij ze tijdens trainingen voortdurend uit.

Opvallend genoeg nam de trainer, die tientallen jaren ervaring zou hebben, eerder deze maand ontslag bij Marineland. Hij zou binnenkort gaan werken voor het Georgia Aquarium in de Amerikaanse staat Atlanta. Na de publicatie van de beelden wordt zijn dienstverband daar heroverwogen. De directie heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd.

De internationale organisatie voor zeezoogdierentrainers IMATA reageert geschokt op de beelden. „Het gaat om onprofessioneel en onaanvaardbaar gedrag waar wij ons van willen distantiëren. Dit is niet hoe je moet dieren hoort om te gaan. Het agressieve geschreeuw en de fysieke bedreigingen tonen aan dat deze trainer volledig de weg kwijt is.”

Dolfinarium-eigenaar Aspro Parks laat weten ondanks alles toch achter de omstreden trainer te blijven staan. Volgens een woordvoerder is de controversiële video gemanipuleerd. „Naar ons weten is er in geen van onze parken ooit sprake geweest van dergelijke mishandelingen”, staat in een verklaring. Aspro overweegt nu om SOS Dolphins zelf voor de rechter te slepen vanwege smaad en laster.

Het Dolfinarium in Harderwijk wil niet inhoudelijk reageren.