Nieuws/Binnenland
861082212
Binnenland

RIVM-directeur spreekt onomwonden over ’tweede golf’

Van Dissel: 2250 nieuwe coronagevallen

Jaap van Dissel

Jaap van Dissel

DEN HAAG - In de afgelopen 24 uur zijn zo’n 2250 nieuwe corona-gevallen gemeld, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Inmiddels ligt in vrijwel heel Nederland het reproductiegetal, het aantal mensen dat iemand gemiddeld besmet, op 1,33.

Jaap van Dissel

Jaap van Dissel

Zo’n 1 miljoen mensen hebben een infectie doorgemaakt, zegt Van Dissel. De RIVM-baas spreekt in de briefing in de Kamer onomwonden over ’de tweede golf die we nu zien’. Naar schatting zijn er tussen de 60.000 en 100.000 Nederlanders besmet met het coronavirus. Vooral in de leeftijdsgroep 25-29 jaar vinden de meeste nieuwe besmettingen plaats. Ziekenhuisopnames zijn er vooral in leeftijdsgroep 55-59.

Lees verder onder de grafiek

Kantelpunt

Het kantelpunt aan het begin van de tweede golf wordt niet alleen duidelijk door het oplopende aantal besmettingen, maar ook het aantal corona-patiënten dat wordt opgenomen op de intensive care. Hoewel dat aantal minder explosief stijgt dan in maart, ziet Van Dissel ’een duidelijke toename die op de langere termijn’ om ingrijpen vraagt.

De versoepelingen van de beperkende maatregelen zijn genomen ’in de hoop dat mensen zich aan de basisregels zouden houden’, zoals thuis blijven bij ziekte, zo veel mogelijk thuis werken en anderhalve meter afstand houden tot anderen. Uit Google-gegevens die Van Dissel dinsdag liet zien aan de Tweede Kamer, zou blijken dat mensen weer bijna net zoveel op kantoor werken als voor de uitbraak van het virus. Wel wordt er minder gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Van Dissel ziet sowieso een trend dat de basisregels aanmerkelijk minder worden nageleefd.

Lees verder onder de grafiek

IC-capaciteit groter

Er zijn intussen geen aanwijzingen dat het virus milder wordt, zegt van Dissel, die ook positief nieuws bracht. Zo is de ligduur op de intensive cares aanmerkelijk korter geworden, van gemiddeld 28 dagen in maart/april naar acht dagen nu. Dat vergroot de ic-capaciteit mogelijk tot 30 procent.

In een speciale podcast van Wierd Duk waarschuwt Bert Slagter dat de IC eind oktober vol ligt als het aantal coronabesmettingen in dit tempo blijft stijgen. Luister ‘m hier:

Van Dissel erkende dat is onderschat hoe groot het besmettingsgevaar in verpleeghuizen was en dat het ’op z’n minst onhandig’ was schaarste mee te wegen in de richtlijn om werknemers in de ouderenzorg niet preventief mondkapjes te laten gebruiken.

Pas sinds kort is het advies om ook bij ’vluchtig contact’ met verdachte coronapatiënten in verpleeghuizen en de thuiszorg ook een mondmasker te dragen, zo ontdekte Nieuwsuur. Tot half augustus vond het RIVM deze beschermingsmaatregel niet nodig.

Achter de feiten aan

Tijdens de briefing was er ook aandacht voor de achterstanden bij het testen. Voor de hardnekkige schaarste aan testmaterialen beperkt de capaciteit. Sommige testmachines bleken niet geschikt. Ook viel er bij laboratoria personeel uit. Wel is de verwachting dat de capaciteit in oktober 50.000 testen per dag is. Nu ligt die capaciteit onder de 30.000.

Intussen lopen de GGD’s achter de feiten aan bij het achterhalen van besmettingsbronnen. Het virus verspreidt zich namelijk sneller dan wat de teams die bron- en contactonderzoek ook na opschaling aankunnen, zei GGD-directeur Sjaak de Gouw. Het kabinet vindt bron- en contactonderzoek een cruciaal onderdeel van de strijd tegen de corona-pandemie.