Nieuws/Binnenland
861098
Binnenland

Wachttijden tbs veel langer dan norm

De wachttijden voor tbs-behandelingen zijn veel langer dan de vastgestelde norm. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag op basis van de jaarlijkse scan over forensische zorg.

In 2013 wachtten gedetineerden gemiddeld honderd dagen voordat zij in een tbs-instelling terechtkonden. Dat is aanzienlijk langer dan de norm van dertig dagen. De NZa onderzoekt dit jaar wat de oorzaak van de lange wachttijden is.

Uit de scan blijkt ook dat het ministerie van Veiligheid en Justitie meer forensische zorg inkocht dan de zorginstellingen feitelijk hebben geleverd. Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en zorg voor verstandelijk gehandicapten in de strafrechtsector. Deze zorg legt de rechter meestal op.

Door meer forensische zorg in te kopen dan nodig was, was er voldoende capaciteit beschikbaar voor als er onvoorzien meer vraag zou zijn ontstaan. De NZa adviseert staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) nu na de gaan of een andere vorm van financiering voldoet om reservecapaciteit te garanderen.