Nieuws/Binnenland
861100
Binnenland

Spoedoverleg 'jihadgala'

De Rijswijkse burgemeester Michel Bezuijen (VVD) heeft vanmiddag een spoedoverleg met politie en justitie over het geplande ‘jihadgala’ op 8 maart in Rijswijk. Aanvankelijk stond dit overleg voor komende woensdag gepland.

De Telegraaf berichtte vandaag en vorige week over de komst van een aantal omstreden predikers tijdens een ‘goede doelen evenement’ van de Haagse stichting Rohamaa. Een van hen, Tarik bin Ali, wordt er door jihadspecialist Ronald Sandee van beschuldigd een jihadi-facilitator’ te zijn. Voor de toekomstige mega-moskee in Gouda zou de radicale prediker ruim een half miljoen euro hebben opgehaald.

'Weinig doordacht'

Voormalig wethouder Dick Jense (Onafhankelijk Rijswijk) - vijfde op de kieslijst van de nieuwe partij Nederland Lokaal - roept naar aanleiding van het Telegraaf-artikel burgemeester Bezuijen in een persoonlijke mail op 'reeds nu te laten weten dat er op de voorgenomen wijze (keuze van sprekers en mogelijk ondemocratisch handelen) van de bijeenkomst geen sprake kan zijn in Rijswijk'. Jense zet voorts vraagtekens bij de exploitant van Event Plaza. ,,Ik vind de mate van zorgvuldigheid waarmee deze exploitant de zaak runt, weinig doordacht, wellicht zelfs onzorgvuldig, aandoen. Het heeft veel weg van een aanpak: alles kan als het maat geld opbrengt", schrijft Jense.

In de Rijswijkse gemeenteraad zijn inmiddels ook schriftelijke vragen gesteld over de geplande bijeenkomst in zalencentrum Event Plaza. Dat het evenement op 8 maart, tijdens de viering van internationale Vrouwendag, plaasvindt is de partij Beter voor Rijswijk in het verkeerde keelgat geschoten. De partij liet vorige weten dat er sprake is van discriminatie, omdat de vrouwen gescheiden van de mannen worden opgevangen.

Tweede Kamer

Ook in de Tweede Kamer is onrust aan het ontstaan over het aanstaande evenement. D66-Kamerlid Gerard Schouw bijvoorbeeld wil weten wat minister Lodewijk Asscher (Integratie) gaat doen tegen de komst de imams. Schouw heeft maandagmiddag Kamervragen ingediend.

„Minister Asscher kondigde in augustus vorig jaar aan zogenoemde haatimams te willen weren uit Nederland door bijvoorbeeld een visum te weigeren. Hij zei dat hij haatimams het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk zou maken. Ook willen we de feiten horen waarom dit evenement wel of geen doorgang kan vinden”, aldus Schouw.

Schouw wil ook weten of sindsdien haatpredikers het land zijn uitgezet of er de toegang tot Nederland is geweigerd.