Nieuws
861102
Nieuws

Mogelijk toch onderhandelingen loonoffer V&D

De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vakbonden en V&D 48 uur de tijd te geven om na te gaan of onderhandelingen over een salariskorting toch nog zinvol zijn. De aanleiding was een voorstel waarmee V&D de vakbonden maandag verrasten tijdens de behandeling van hun kort geding tegen het winkelbedrijf over de gewraakte loonmaatregel.

V&D stelt een winstdelingsregeling voor, waarmee de gevolgen van de salariskorting van 5,8 procent van de V&D-werknemers zouden kunnen worden beperkt. De vakbonden zeggen zeker in te gaan op een uitnodiging van het bedrijf om hierover te komen praten, maar verwachten er weinig van.

Garantie

„Zo'n plan lijkt alleen maar zinvol als er winst wordt gemaakt en die garantie is er niet”, zei CNV-bestuurder Martijn den Heijer na afloop van het kort geding.

Als de partijen het niet lukt vóór woensdag eruit te komen, doet de rechter volgende week maandag uitspraak.

V&D zegt dat het voortbestaan van het winkelbedrijf weer in gevaar komt, als de loonkosten van de 5000 V&D-werknemers niet blijvend worden verlaagd. De salariskorting is het laatste puzzelstukje in het reddingsplan.

Akkoord

Het concern bereikte een week geleden een akkoord met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de Belastingdienst. Dat akkoord voorziet onder andere in een 'huuroffer' van de pandeigenaren en een kapitaalinjectie van 60 miljoen euro van Sun. Daarmee werd een dreigend surseance voorkomen.

Maar volgens V&D komt dit akkoord in de prullenbak terecht als de salariskorting sneuvelt. De partijen waarmee het akkoord werd gesloten, zouden zich dan terug trekken.