Nieuws/Buitenland
861113
Buitenland

Hollande bij herdenking schending graven

De Franse president François Hollande woont dinsdag de herdenking bij voor de schending van zeker driehonderd graven op een Joodse begraafplaats in Sarre-Union in het uiterste noordoosten van het land. Dat maakte het bureau van de president volgens de krant Libération maandag bekend.

De afgelegen begraafplaats in het dorp van 3000 inwoners, waar ongeveer vierhonderd graven zijn, werd zondagavond na de ontdekking van de vernielingen afgesloten voor technisch onderzoek. Talrijke zerken en grafzuilen zijn omvergetrokken en tegels zijn uit de grond gerukt. Hollande riep de Fransen op hun verontwaardiging over de vernielingen te uiten. Hij verzekerde de Franse Joden dat zij in Europa en in het bijzonder Frankrijk thuishoren ondanks de oproep van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om naar Israël te komen.

Frankrijk heeft de grootste Joodse gemeenschap in Europa. Er zijn ongeveer 500.000 tot 600.000 Joden in het land. Vorig jaar registreerde de Raad voor de joodse instellingen (Cirf) een verdubbeling van het aantal antisemitische incidenten in het land, van 423 in 2013 naar 851 vorig jaar. Ook de terreuractie vorige maand in een koosjere supermarkt in het oosten van Parijs, waardoor vier bezoekers omkwamen, leidde tot onrust in de Joodse gemeenschap.