Nieuws/Binnenland
861115
Binnenland

'We zijn voor aanstellers en zeurkousen uitgemaakt'

Thyrax-gebruiker snakt naar erkenning

Opvallend veel gebruikers van het synthetische schildklierhormoon Thyrax Duotab snakken naar erkenning van hun plotselinge en aanhoudende gezondheidsklachten. ,,Al maanden probeer ik de aandacht van mijn huisarts te krijgen voor mijn klachten, helaas tevergeefs”, zegt 53-jarige Inge uit Beverwijk. ,,De dokter neemt het allemaal niet erg serieus en houdt het op opkomende overgangsklachten.”

En zo vergaat het velen, blijkt uit de stroom reacties op berichtgeving over het middel met de werkzame stof levothyroxine.

Omgevingsfactoren

De klachten van patiënten met een afwijkende (trage of te snelle) werking van hun schildklier traden op nadat de verpakking van het middel plotseling veranderde. Na jarenlang in een heel klein bruin flesje onder een dikke prop watten te hebben gezeten, waren de witte tabletjes eind 2013 plotseling verpakt in een hygiënischer aluminium doordrukstrip, een blister.

Daarna begonnen voor velen de problemen: overmatig transpireren, spierpijn, hartkloppingen, gejaagdheid, hoofdpijn, hyperventilatie. De klachten blijken zeer divers… en zijn tot nu toe onverklaarbaar. Fabrikant Aspen Pharma zegt dat ,,niets…” aan het medicament is veranderd. Er is volgens haar alleen sprake van een andere verpakking.

Volgens geluiden uit de inmiddels ontstane Thyrax-patiëntenbeweging is het mogelijk dat de tabletjes in de nieuwe doordrukverpakking, in tegenstelling tot de tabletten in de flesverpakking, minder gevoelig zijn voor omgevingsfactoren. ,,Dit kan er wellicht toe hebben geleid dat een hogere concentratie actieve levothyroxine is achtergebleven in de tabletten in de blisterverpakking vergeleken met de tabletten in de flesverpakking.”

Hormoon

Deze verklaring voor de mogelijk enigszins veranderde werking, sluit aan bij de volgende ervaringen. Een gebruikster, op de geneesmiddelensite mijnmedicijn.nl: ,,Heb ook al die bijwerkingen. Heb navraag gedaan bij de apotheker en die vertelde dat in de strips meer hormoon zit dan in het potje. Ze worden nog wel op dezelfde manier gemaakt, maar in het potje vervloog de hoeveelheid hormoon en in de strip niet.”

,,Al jaren goed ingesteld”, schrijft een ander: ,,Sinds de zomer van 2014 begon het met vage klachten. Daarna bloed geprikt, wat bleek... van hypo naar hyper gegaan door die nieuwe verpakking.”

En Bram beschrijft de ervaring van zijn vrouw: ,,Dit was precies wat haar overkwam nadat zij de pillen in de strip ging gebruiken. Alsof ze teveel koffie gedronken had… Ze twijfelde toen aan de sterkte van de pillen, maar met uw verhaal in De Telegraaf viel het kwartje. Ze heeft de bijwerkingen gemeld bij Lareb.”

Dit instituut, in ’s-Hertogenbosch, inventariseert en onderzoekt momenteel de klachten. ,,Ze zijn zéker serieus te nemen”, zegt directeur Agnes Kant van het Nederlands Bijwerkingen Centrum, zoals Lareb formeel heet. ,,Deze zaak is ánders dan wanneer mensen hun onvrede laten blijken als hun geneesmiddel, dat ze al jaren gebruiken, plots van kleur of vorm verandert. Daar spelen dan andere emoties een rol, hgun vaste patroon van medicijninname is dan doorbroken. Maar hier is sprake van gezondheidsklachten, die na maanden ineens bij velen – onafhankelijk van elkaar - ontstonden.”

Stoppen met Thyrax is onverstandig, overleg daarom eerst met uw huisarts.