Nieuws/Buitenland
861169
Buitenland

EU doneert 234 miljoen aan Zimbabwe

De Europese Unie heeft 234 miljoen euro aan de overheid van Zimbabwe gegeven om de politieke hervormingen aan te moedigen. Het is voor het eerst dat de EU financiële steun geeft aan het Zuid-Afrikaanse land, sinds de sancties die het land opgelegd kreeg in 2002.

De sancties werden geleideljk versoepeld, hoewel de bevriezing van tegoeden en een reisverbod voor president Mugabe en zijn vrouw nog steeds van kracht zijn. Sinds de invoering van de sancties heeft de EU de Zimbabwaanse regering vermeden en de financiële hulp beperkt tot goede doelen in het land.

De EU-donatie wordt gebruikt voor de verbetering van de economische ontwikkeling, gezondheid, de overheid en de institutionele opbouw in het land. De helft van de 234 miljoen wordt dit jaar gedoneerd, de andere helft zal geleidelijk tot 2020 betaald worden.

De Zimbabwaanse minister van Financën, Patrick Chinamasa, zegt dat de financiële hulp een belangrijke stap is voor de verbetering van de betrekkingen tussen Zimbabwe en de EU, maar dat de sancties tegen president Mugabe kwetsend zijn. "Zo lang de president sancties opgelegd krijgt, blijft de relatie vergiftigd en onproductief."