Nieuws/Binnenland
861186
Binnenland

UvA-gebouw nog steeds bezet

Honderden UvA-medewerkers kunnen maandag niet naar hun werkplek door de bezetting van het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen in het centrum van Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam maandag gezegd.

,,Colleges kunnen niet op hun normale locatie doorgaan en moeten worden verplaatst. Studiegesprekken kunnen niet doorgaan, mensen kunnen niet aan het werk'', aldus de woordvoerder. Volgens de bezetters kunnen medewerkers wel gewoon naar binnen, ,,door het raam''. Een van de bezetters zei dat hij dat al ongeveer twintig mensen had zien doen. ,,Maar het faculteitsbestuur is niet welkom'', voegde hij eraan toe.

Het pand wordt sinds vrijdagochtend bezet door ,,een honderdtal'' actievoerders van De Nieuwe Universiteit (DNU), waaronder studenten van verschillende universiteiten en een docent. DNU vindt dat de inspraak van studenten en docenten nu minimaal is. Ze willen meer openbaarheid van het financieel management en volledige openbaarheid van bestuur. ,,Een klein groepje studenten dupeert een grote groep medewerkers en studenten en ze weigeren ondertussen de dialoog aan te gaan'', stelt de UvA- woordvoerder.

Maandag hebben de bezetters overleg gehad met de Ondernemingsraad van de UvA. ,,Ze staan niet achter onze methode, maar ze willen wel bemiddelen en helpen een gesprek aan te gaan met het college van bestuur'', aldus een woordvoerster van de bezetters.

De universiteit heeft de studenten een ander onderkomen aangeboden ,,in het centrum van Amsterdam'', maar de actievoerders willen niet verkassen. Ze zeggen dat ze pas weggaan als ze concrete toezeggingen op papier hebben.

Het bestuur heeft vrijdag aangifte gedaan bij de politie wegens huisvredebreuk.