Nieuws/Binnenland
861198
Binnenland

Zeldzame Romeinse munten te zien in Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden toont vanaf dinsdag een zeldzame Romeinse muntenschat. Het gaat om 162 zilveren munten uit de tweede en derde eeuw. Dat maakte het museum maandag bekend. ,,Een heel bijzondere vondst, voor zover ik weet de grootste ooit uit deze periode in Nederland'', zegt Paul Beliën, conservator van De Nederlandsche Bank, die de collectie aankocht en beheert.

Twee amateurarcheologen vonden de munten vorig jaar in de modder van een uitgebaggerde sloot in de omgeving van Buren (Gelderland). Destijds lag dit langs het noordelijke grensgebied van het Romeinse rijk. De munten zijn waarschijnlijk door iemand in de grond gestopt om zijn kapitaal veilig te stellen. ,,De derde eeuw was een roerige tijd en langs de grenzen van het Romeinse Rijk was een hoop sociale onrust’’, zegt Beliën. ,,Tussen 240 en 250 vielen de Germanen binnen, vochten keizers elkaar de tent uit en waren er veel struikrovers actief. Bij een gebrek aan banken begraaf je dan dingen'', vertelt hij.

De zilveren denarii en antoniniani, de Romeinse munteenheden, zijn tot en met 29 maart te bewonderen in de centrale hal van het museum.