Nieuws/Buitenland
861202
Buitenland

Zeldzaam portret van Anne Boleyn gevonden

Ze is een van de bekendste koninginnen uit de Engelse geschiedenis, vooral omdat haar echtgenoot haar liet onthoofden. Toch zijn er vrijwel geen portretten uit haar tijd bekend van Anne Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII. Met hulp van gezichtsherkenningstechnologie is nu mogelijk toch een schilderij opgedoken.

Hendrik VIII wilde na de onthoofding in 1536 zijn vermeend overspelige echtgenote uit de geschiedenis wissen en liet alle portretten vernietigen. Slechts een portretje op een loden medaille bleef over. Onderzoekers in de Amerikaanse staat Californië gebruikten die afbeelding om een reeks zestiende-eeuwse portretten te onderzoeken op gelijkenissen. Een geschilderde vrouw bleek dezelfde wenkbrauwen, neuswijdte en andere anatomische kenmerken te hebben, meldt The Guardian maandag.

De onderzoekers vonden ook het mogelijk oudste portret van de astronoom Galileo Galilei. Ze zochten ook nog naar afbeeldingen van de Italiaanse schilders Caravaggio en Andrea Mantegna en de Engelse schrijver William Shakespeare, maar daar doken geen nieuwe vondsten op,