Nieuws
861211
Nieuws

Klusjes uitbesteden met nieuwe app Jobado

Dankzij startups als Uber en Peerby maakte Nederland al kennis met het fenomeen 'deeleconomie'. Van eigen bodem komt nu Jobado. De Nederlandse startup lanceert maandag een app waarmee mensen klusjes en taken kunnen uitbesteden aan anderen.

Jobado wil bijvoorbeeld uitkomst bieden wanneer je iemand zoekt om je lekkende kraan te reparen en dat niet per se een loodgieter hoeft te zijn. De app is gericht op het faciliteren van klussen en diensten en is daarmee vergelijkbaar met het Amerikaanse TaskRabbit.

Mensen die iets kunnen, van handige buurmannen tot gepensioneerden die wat willen bijverdienen, kunnen zich in de app melden als 'Job'. Iemand die een klus uitgevoerd wil hebben, van doe-het-zelfwerk tot taalcursussen, kan een taak plaatsen en 'Jobs' kunnen op hun beurt reageren. Nadat de gewenste Job is gevonden, kan er een deal worden gemaakt en kan de 'Job' aan het werk.

Na afloop loopt de financiële afwikkeling van de klus volledig via de app. De opdrachtgever maakt het gewenste bedrag over via zijn of haar Jobado-account en de uitvoerder krijgt het geld bijgestort. Jobado-oprichter Melvin Bostelaar benadrukt dat hij zwartwerken wil voorkomen. Om klussers te helpen met het netjes verwerken van hun Jobado-inkomsten, gaat de startup dan ook bijeenkomsten houden waarbij ‘Jobs’ belastingadvies krijgen.

De Jobado-apps voor iOS en Android zijn gratis te downloaden in de App Store van Apple en via Google Play. Jobado gaat in eerste instantie van start in (Groot)-Amsterdam, maar volgens Bostelaar moet de dienst binnen drie maanden in heel Nederland beschikbaar zijn. Kort na de landelijke invoering zijn Antwerpen en Parijs aan de beurt.