Nieuws
861223
Nieuws

Staat onderzoekt boekverlies €700 miljoen op verkoop Vivat

De €150 miljoen en de €1,3 miljard balanssteun die het staatsgesteunde SNS krijgt voor verzekeraar Vivat van het Chinese Anbang ligt ver onder de marktwaarde van €2,4 miljard.

Minister Dijsselbloem (Financiën) zei maandagochtend desondanks tevreden te zijn, vanwege het duidelijke perspectief dat Anbang aan personeel, het beursgenoteerde SNS Reaal en de Staat heeft geboden.

Dijsselbloem erkende dat de overeenkomst een financiële tegenvaller is ten opzichte van de marktwaarde. Die ontstond door een fout ingeboekte oude interne lening binnen de groep, van de bank aan de verzekeraar. Die is over vele jaren meegeteld bij de solvabiliteit.

Intern onderzoek

De waarde van het verzekeringsbedrijf blijkt door een eerdere tegenvaller van €700 miljoen geraakt. ''We laten door onze accountant uitzoeken of er sprake is van kwade opzet of van een fout in de boekhouding'', aldus minister Dijssebloem in een toelichting. ,,Want door die fout zit er €700 miljoen minder kapitaal in Reaal dan we dachten toen we het destijds kochten.''

Tegelijkertijd wordt er fors in het bedrijf met 4000 werknemers geïnvesteerd en is er zekerheid voor de miljoenen polishouders, aldus Dijsselbloem in een toelichting. ''Het bedrijf wordt gered en de Chinezen steken er fors nieuw geld in'', aldus Dijsselbloem.

SNS Bank uit holding gehaald

SNS Bank blijft met de maandag aangekondigde verkoop en het boekverlies in de holding. Het bankendeel wordt later uit de holding gehaald en apart gezet. Dat levert volgens Dijsselbloem financiële zekerheid voor SNS Bank dat ''goed gekapitaliseerd'' is. Een beursgang is mogelijk.

Vivat werkte tot voor kort als Reaal in de markt, en is de verzekeraar die tot de nationalisatie in januari 2013 onderdeel uitmaakte van heel SNS Reaal, dat voorjaar 2013 naar de beurs ging.

De SP wil snel een Kamerdebat over de verkoop van Vivat, met rond 6000 werknemers, aan het Chinese bedrijf. Er zouden teveel onduidelijkheden zijn over de details van de verkoop.

ASR tast mis

Het Utrechtse ASR, de verzekeraar die met de nationalisatie van Fortis/ABN AMRO in 2008 in overheidshanden kwam, grijpt hiermee naast zijn concurrent. Het bereidt zich volgens het persbericht ,,verder voor op een toekomst in private handen''.

ASR liet weten de overname een te groot risico voor zijn bedrijf te vinden.

Volgens SNS Reaal waren 86 partijen geïnteresseerd in de overname van Vivat, dat twee jaar geleden in staatshanden kwam.

De overname van Vivat moest aan het einde van het eerste kwartaal van 2015 zijn afgerond, om inmenging van de Europese Commissie in het proces te voorkomen.

Eerder bod tot €1,1 miljard

In de zomer van 2012, zes maanden voor de nationalisatie, had verzekeringsgigant Swiss Re naar verluidt nog bijna €1,5 miljard over voor Reaal. Dat bod wuifde de raad van bestuur destijds weg. Eerder circuleerden bedragen van €600 miljoen tot €1,1 miljard.SNS Reaal is de verzekeraar die particuliere en zakelijke relaties bedient via SNS Bank en Reaal (Vivat).

Reaal verkoopt haar producten en diensten via tussenpersonen en kwam voor uit De Centrale Arbeidersverzekerings, Depositobank (1904) en de Coöperatieve Levensverzekeringsmaatschappij Concordia (1907).

Fusiebedrijf

Eind jaren tachtig volgde een verdere samenwerking tussen De Centrale Verzekeringen, Concordia Verzekeringen, de Algemene Spaarbank voor Nederland, de Centrale Volksbank en de Hollandse Koopmansban. Halverwege 1990 kwam daaruit de Reaal Groep. Zeven jaar later vormden Reaal Groep N.V. en SNS Groep N.V. de SNS Reaal Groep, waarop talloze fusie met kleinere verzekeraars en banken volgden.

SNS Reaal heeft vanwege de impact van deze overname de publicatie van de jaarcijfers, gepland op 12 maart, uitgesteld.