Nieuws/Buitenland
861225
Buitenland

Vijf Oekraïense soldaten gedood sinds bestand

Sinds het bestand in Oekraïne in de nacht van zaterdag op zondag van kracht werd, zijn vijf Oekraïense soldaten omgekomen door oorlogsgeweld. De separatisten zouden de vijf hebben gedood bij aanvallen, meldde het Oekraïense leger maandag. Ook zijn nog eens 25 militairen gewond geraakt.

Zondag werd gemeld dat de wapenstilstand goeddeels wordt nageleefd, maar dat vooral rond de plaats Debaltseve nog wordt gevochten. Ook maandag meldden mensen in de omgeving hevige beschietingen bij het spoorknooppunt in het oosten van het land. Bovendien namen de rebellen maandagochtend ook Donetsk onder vuur, zei het Oekraïense leger. In totaal is er meer dan honderd keer geschoten

„De illegale gewapende groepen (de pro-Russische rebellen) steunen de wapenstilstand niet”, aldus een legerwoordvoerder. „Het aantal aanvallen op Debaltseve is zelfs toegenomen in vergelijking met de afgelopen dagen.” Volgens de woordvoerder schiet het leger alleen als het zelf eerst onder vuur wordt genomen. Of daardoor ook rebellen of burgers zijn gedood, is niet duidelijk.

Door de schendingen van het bestand komt ook de terugtrekking van zware wapens in gevaar. Vanaf dinsdag zouden de strijdende partijen de wapens zoals raketten en artillerie moeten terugtrekken, maar de Oekraïense regering liet maandag weten dat niet te doen als de beschietingen van de separatisten blijven voortduren.

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie, wil dat er voor een paar dagen een uitweg wordt gecreëerd voor de mensen die nog altijd in Debaltseve wonen. Die zitten nu opgesloten in de belegerde stad. Er zou een corridor moeten komen, aldus de Tsjechische Kristyna Zelienková.