Nieuws
861255
Nieuws

Celstraf voor Megaupload-programmeur

De 36-jarige Megaupload-programmeur Andrus N. is veroordeeld tot een celstraf van een jaar. De man uit Estland bekende schuldig te zijn aan het onderhouden van de site, waarvan hij wist dat er op dat moment onrechtmatig verkregen auteursrechtelijk beschermd materiaal op werd gedeeld.

Het is de eerste uitspraak in een juridische strijd die al jaren voortduurt, en waar nog zes andere verdachten bij betrokken zijn. Daarbij hoort ook Kim Dotcom, de oprichter van de website. "Dit is het Amerikaanse rechtssysteem," zegt Dotcom op Twitter. "Een onschuldige programmeur bekent, nadat hij drie jaar door de Department of Justice is lastig gevallen. Alleen maar zodat hij verder kan met zijn leven."

N. gaf toe dat de schade aan auteursrechthebbenden door Megaupload groter is dan 400 miljoen dollar en dat de groep achter de website daar minimaal 175 miljoen dollar aan heeft overgehouden. De man werd in 2012 aangehouden in Nederland en later uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Dotcom en drie andere verdachten verzetten zich nog tegen uitlevering. In juni wordt daar uitspraak over gedaan. Twee andere verdachten zijn nog niet aangehouden. Volgens de rechtbank is de veroordeling van Andrus N. een grote stap vooruit in het proces en wordt ermee een belangrijk signaal gegeven richting anderen die zich bezig houden met internetpiraterij.