Nieuws
861292
Nieuws

Dronedroom Amazon valt in duigen

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA komt vier jaar later dan verwacht met nieuwe regelgeving rond drones en gooit daarmee roet in het eten van de toekomstplannen van webwinkel Amazon. Die wil drones inzetten als pakketbezorgers, maar dat lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Volgens de voorgestelde nieuwe regels moet de drone altijd in het gezichtsveld van de piloot blijven. De vliegende robot mag zodoende niet zomaar overal onbemand komen. De hele bedoeling van Amazons droneproject is echter dat er geen mensenhanden meer aan het verzendprorces te pas komen, om pakketjes zo sneller te versturen.

Daarnaast mogen drones niet 'boven mensen' vliegen of over drukbezochte plaatsen. De drone mag niet meer dan 25 kilo vervoeren, niet bij vliegvelden komen en alleen overdag bestuurd worden. Ze mogen tot 152 meter hoog komen en niet sneller vliegen dan 160 kilometer per uur.

Piloten moeten daarnaast gediplomeerd zijn bij de FAA, waarvoor ze ieder jaar opnieuw een examen moeten afleggen. Daarnaast mogen ze pas een drone besturen als ze ouder zijn dan 17 jaar.

De nieuwe regels staan nog niet vast. Naar verwachting duurt dat nog minstens een jaar. De komende maanden mag de Amerikaanse bevolking nog bezwaar aantekenen, iets wat Amazon ook van plan is te doen.