Nieuws/Binnenland
861298
Binnenland

Bezoekuur gaat desondanks vermoedens gewoon door

Norovirus uitgebroken in verslavingskliniek Rotterdam

Een patiënt in de GGZ Boumankliniek in Rotterdam is besmet met het gevreesde Norovirus. Dit bevestigt Koen Burgerhout, woordvoerder van de verslavingskliniek naar aanleiding van een tip aan De Telegraaf.

Eerder deze middag liet een patiënt van de GGZ Boumankliniek weten dat medewerkers kenbaar hebben gemaakt  dat er sprake was van het Norovirus in de verslavingskliniek. Het bezoekuur ging echter gewoon door, en was het voor medewerkers en schoonmakers niet verplicht om extra beschermd aan het werk te gaan.

De tipgever, een patiënt van de verslavingskliniek die verder anoniem wil blijven, vertelt aan De Telegraaf: ,,Medewerkers lieten ons alleen weten dat er een patiënt met het Norovirus op de afdeling Neuropsychologie ligt. Over de risico's werd ons niets verteld, alleen dat we onze handen goed moesten wassen.''

Volgens Koen Burgerhout was vrij verkeer voor medewerkers en schoonmakers vanmiddag inderdaad mogelijk: ,,Er werden wel preventieve maatregelen genomen, maar we wisten nog niet zeker dat het om het Norovirus ging." Volgens Burgerhout treft de versalvingskliniek preventieve maatregelen om verdere besmetting te voorkomen.

Norovirussen zijn uiterst besmettelijke ziekteverwekkers. Ze kunnen een slijmvliesontsteking van het maag-darmkanaal veroorzaken. In de volksmond wordt dit vaak 'buikgriep' ofwel gastro-enteritis genoemd. Jaarlijks worden circa 4,5 miljoen Nederlanders door buikgriep getroffen. Daarvan wordt een half miljoen tot 600.000 gevallen door het norovirus veroorzaakt.