Nieuws/Binnenland
861325
Binnenland

Wetenschappers ruziën over sigarettenpakjes

Nieuwe sigarettenpakjes hebben in Australië niet geleid tot afname van het aantal jonge rokers. Dat zou blijken uit twee wetenschappelijke artikelen die door de universiteit van Zürich zijn gepubliceerd, maar een groep academici roept op tot intrekking van de artikelen. Dat meldde de Britse krant The Guardian zaterdag.

Op de nieuwe pakjes staan grote waarschuwingen over en foto's van de gevolgen van roken, terwijl de merknaam in het klein is geschreven. Het ontmoedigt roken niet, stellen de onderzoekers. Maar tegenstanders beweren dat zij zich hebben laten beïnvloeden door hun geldschieter, de tabaksgigant Philip Morris International.

Wetenschappers hebben onder leiding van dokter Michael Hengartner een brief geschreven aan de universiteit waarin zij vragen om intrekking. Hengartner spreekt van zeven grove fouten in de artikelen die de conclusies onderuit halen. De tabaksindustrie gebruikt de voor hun gunstige uitkomsten om te voorkomen dat de pakjes ook in andere landen worden ingevoerd.