Nieuws
861336
Nieuws

Hoop voor A Single Life

De Nederlandse Oscarkandidaten Job, Joris en Marieke zijn dit weekend aangekomen in Los Angeles, waar aankomende zondag zal blijken of hun film A Single Life wordt bekroond in de categorie Beste Korte Animatiefilm.

Het trio voelt de spanning stijgen. Joris Oprins: "Ik heb de afgelopen weken alles met de naam Oscars vermeden, omdat ik anders te zenuwachtig zou worden. Maar toen we eenmaal in Hollywood waren aangekomen, zijn we toch gaan kijken bij het Dolby Theatre, waar de beeldjes worden uitgereikt. Daar hangen al enorme spandoeken, en alle souvenirwinkels hier staan vol met nep-Oscars, dus dan kun je er echt niet meer omheen."

Oprins en Job Roggeveen waren afgelopen week al in San Francisco, waar ze samen met hun concurrenten onder meer de studio’s van Pixar bezochten en langsgingen bij Apple en Google. Vooral het contact met de andere genomineerden was erg leuk, vertelt Roggeveen. "Het zijn natuurlijk onze concurrenten, maar intussen gun ik het ze allemaal wel. Ik weet ook zeker dat veel van die mensen de komende tien jaar grote dingen gaan maken, dus daar wil ik wel contact mee houden."

Hand schudden

En daar hield het netwerken wel mee op. Bij grote namen als John Lasseter, baas van Pixar en van de animatietak van Disney, heeft het niet zo veel zin een kaartje achter te laten, denkt Oprins. “We hebben hem even de hand mogen schudden. Dat was heel leuk, maar ik zou niet weten wat ik tegen hem zou moeten zeggen zodat hij zich ons herinnert. En daarbij: ik heb eigenlijk niets van hem nodig. We zijn nu zo lekker aan het werk in Nederland dat ik daar helemaal niet mee bezig ben.”

Ook de komende dagen staan er bezoekjes aan filmstudio’s en een aantal screenings gepland. De Nederlandse Oscarkandidaten hebben alle films in hun categorie nu een keer of zeven gezien, en zien hun kansen niet somber in. "Sommige films worden steeds leuker, anderen verliezen juist hun kracht", observeerde Oprins, die A Single Life inmiddels in de top twee schat. "Ik denk dat The Dam Keeper grote kans maakt, maar wij zitten daar echt niet ver vanaf." Het trio is voorzichtig begonnen aan een overwinningsspeech. "Gelukkig hebben er niet zo veel mensen aan de film meegewerkt, dus als alle namen zijn genoemd, hebben we misschien nog iets van de 45 seconden over om iets leuks te zeggen."

Toekijken

Als A Single Life het felbegeerde beeldje wint, zal Marieke Blaauw vanaf de tribune moeten toekijken naar de uitreiking. “We mochten maar twee namen aan ons werk verbinden, en aangezien we het zo zielig vonden als één van ons niet werd genoemd, hebben we ervoor gekozen alleen Joris’ naam erbij te zetten. Maar toen bleek dat we daardoor ook maar twee kaartjes voor in de zaal met genomineerden kregen. Als we twee namen hadden ingevuld, hadden we er vier gekregen.”

Voor Roggeveen is ook nog niet duidelijk of hij bij winst het podium op mag. Oprins zal daar in ieder geval staan als na het beroemde ‘And the Oscar goes to..’ zijn naam klinkt. "Ik twijfelde lang tussen alles van tevoren willen weten, en het een beetje op me af te laten komen. Maar ik merk dat ik nu toch dingen ga uitzoeken. Bijvoorbeeld de zoengewoontes. Als ik dat beeldje krijg, moet ik dan twee zoenen geven, of één, of geen? Je wilt ook niet dat je zo halverwege blijft hangen terwijl de hele wereld toekijkt."