Nieuws/Buitenland
861337
Buitenland

Twee mannen aangeklaagd voor hulp schutter

Twee mannen die zondag zijn aangehouden, worden aangeklaagd voor hulp aan de man die in het weekeinde aanslagen pleegde op een cultureel centrum en een synagoge in Kopenhagen. Dat heeft de Deense politie maandag laten weten.

Volgens Deense media zouden de twee wapens aan de dader hebben geleverd. De politie bevestigde dat niet. Wel werd gezegd dat de ene verdachte zondagochtend en de ander zondag in de namiddag is aangehouden. De politie deed maandagochtend een oproep aan getuigen die de dader hebben gezien. Vooral over de aanslag op het cultureel centrum heeft de politie behoefte aan meer informatie van getuigen.

De aanslagen kostten twee mensen het leven. De verdachte zelf werd zondagochtend vroeg voor zijn woning door agenten doodgeschoten.

Maandagavond heeft voor het cultureel centrum Krudttonden een herdenking van de aanslag van zaterdagmiddag plaats. Daarbij zijn onder anderen de burgemeesters van Kopenhagen en Parijs aanwezig. In de Franse hoofdstad werd op 7 januari een aanslag gepleegd op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo.