Nieuws/Binnenland
861342
Binnenland

Diploma ruimtetrucker

Review: Elite: Dangerous

Talloze malen ben ik de ruimte in geweest om ons zonnestelsel te redden van kwaadaardige aliens en ander galactisch gespuis. In Elite: Dangerous ga je ook de ruimte in, maar op nobele reddingsacties of ander episch werk hoef je niet direct te rekenen. Knaken verdienen, daar gaat het om!

Gamers van weleer zullen de Elite-serie nog kennen. In de jaren tachtig bracht ontwikkelaar David Braben een compleet universum tot leven. Spelers begonnen met een krakkemikkig ruimtescheepje, het ruimte-equivalent van een oude Lada, en werden losgelaten op een nietsvermoedende spelwereld. Het was zaak om missies uit te voeren en handel te drijven om geld te verdienen, waarmee weer betere uitrusting en nieuwe schepen konden worden vergaard.

De Elite-spellen waren enorm ambitieus: je kon gaan en staan waar je wilde en je mocht zelf de koers van het spel bepalen. Enkele jaren geleden kreeg Braben het echter weer op de heupen en besloot een nieuw deel te maken, ditmaal voor de huidige generatie computers. Elite: Dangerous was geboren.

Inmiddels kan iedereen die een enorm universum wil verkennen, de game aanschaffen. Weet waaraan je begint: het is behoorlijk complex. Voordat je begint, word je geacht om lessen te doorlopen om te leren hoe je die ruimte-Lada het zonnestelsel uit krijgt. Elke les begint met het bekijken van een of meerdere video's. Eerst een schriftelijke LOI-cursus doorlopen om je hbo-diploma ruimtetrucker te verdienen.

Word je uiteindelijk losgelaten, dan is het spel enorm indrukwekkend. Je begint in een ruimtestation waar je de eerste missies kunt aannemen. Of niet, natuurlijk. Je kunt ook je beginkapitaal in goederen investeren, naar het volgende station vliegen en hopen daar de boel met winst te verkopen.

Toch doe je er goed aan om te beginnen met wat simpele opdrachten, ook omdat deze een goede introductie zijn. Zo kun je een missie krijgen waarbij je piraten moet opsporen die een belangrijke handelsroute blokkeren. Eenmaal aangekomen kunnen deze piraten jou juist vragen om als dubbelspion voor hen werken.

Er valt veel te beleven, al moet je zelf op zoek naar actie. Dan is het spel ook nog eens helemaal online te spelen, waardoor andere spelers je zomaar voorbij scheuren of je aan gort knallen. Elite: Dangerous is net zo ambitieus als zijn illustere voorgangers en ziet er schitterend uit.

Elite: Dangerous is getest op de pc.