Nieuws
861344
Nieuws

Winkelverkopen groeien na vijf jaar krimp

Na vijf jaar krimp is de omzet in de detailhandel weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS maandagochtend.

De omzet nam, na twee jaren met een omzetdaling, met 0,5 procent toe. Vooral het vierde kwartaal, met in december een omzetstijging van bijna 3 procent, droeg hieraan bij. 

Herstel non-foodwinkels

Vooral non-foodwinkels lieten in 2014 een herstel zien. Het volume groeide in deze branche voor het eerst in zes jaar.

 

De omzet kwam op ongeveer hetzelfde niveau uit als een jaar eerder. Met name het laatste kwartaal van het jaar droeg bij aan de verbetering, met in december een omzetstijging van 2,5 procent.

Vooral winkels in consumentenelektronica, doe-het-zelfzaken en drogisterijen kenden weer een groei. De omzet in winkels in woninginrichtingartikelen was door een groter volume en een opleving in het tweede halfjaar bijna net zo hoog als een jaar eerder.

Kleding verliest minder

Winkels in huishoudelijke artikelen, bovenkledingwinkels en textielsupermarkten verloren nog wel omzet, maar de daling was kleiner dan in voorgaande jaren.

Ook winkels in voedings- en genotmiddelen lieten in 2014 een omslag zien. Na drie jaren van krimp groeide in 2014 het volume met 1,3 procent.

Postorderbedrijven en internetwinkels realiseerden bijna 10 procent meer omzet dan in 2013.  In december was de omzet zelfs 15 procent hoger dan in de laatste maand van 2013.