Nieuws/Buitenland
861360
Buitenland

VS: onthoofding kopten gruwelijk en laf

Het Witte Huis heeft de onthoofding van 21 koptische christenen uit Egypte door strijders van Islamitische Staat (IS) veroordeeld. Een woordvoerder noemde het zondagavond een „laffe” daad. Hij zei dat een snelle politieke oplossing voor het conflict in Libië, waar de kopten werden onthoofd, noodzakelijk is. „Deze gruwelijke daad onderstreept opnieuw de dringende behoefte aan een politieke oplossing voor het conflict in Libië”, zei Josh Earnest.

IS publiceerde zondag een video waarin de executie van de 21 koptische christenen te zien is. Ze zouden zijn ontvoerd in Egypte. Het was al bekend dat de Egyptische werklui waren gedood. IS claimde hun dood en de Libische overheid bevestigde zaterdag de massamoord.

De Egyptische overheid kondigde kort na de publicatie van de video zeven dagen van rouw af. Ook zei president Abdul Fatah al-Sisi van Egypte dat zijn land het recht heeft om te reageren op de moordpartij op een manier die passend wordt geacht.

Veel arme Egyptenaren reizen naar Libië in de hoop daar werk te vinden. Dat doen ze ondanks dat het land wordt verscheurd door strijdende groepen. Libië staat bekend als erg gevaarlijk.