861494
Buitenland

'Mister Nutella' overleden

De Italiaanse industrieel Michele Ferrero, de 'vader' van het wereldwijd verkochte broodbeleg Nutella, is zaterdag in zijn woonplaats Monaco overleden. Italiaanse media meldden dat de 89-jarige miljardair 'Mister Nutella' al enige tijd ziek was.

Ferrero wordt opgebaard in Alba, in de noordwestelijke Italiaanse streek Piemonte waar hij vandaan komt. Het hoofdkwartier van de Ferrero Groep is ook in Piemonte. Daar gingen Ferrero's ouders, Pietro en Piera Ferrero, in de jaren veertig in hun patisserie hazelnotenpasta maken, omdat de chocola door de oorlog zo schaars was.

Het recept onderging wijzigingen en Michele nam de zaak, inmiddels een fabriekje, in 1949 over. In 1964 lanceerde Michele het familierecept als Nutella. De familie uit Piemonte had in 1956 al Mon Chéri gelanceerd. In 1968 volgde Kinder chocolade, Tic Tac een jaar later, Kinder Surprise in 1974 en Ferrrero Rocher in 1982.

De Ferrero Groep waar 34.000 mensen werken in 53 landen, is een van de succesvolste Italiaanse particuliere ondernemingen ooit. Het is ook in de meest recente crisis blijven groeien. Sinds 1991 heeft het bedrijf bijvoorbeeld de omzet in Nederland verdubbeld, aldus de website. Ferrero heeft een vestiging in Breda.

Met ruim 20 miljard euro was Ferrero mogelijk de rijkste Italiaan. Het familiedevies is „werken,scheppen en geven” en dat laatste uit zich volgens Italiaanse media in geld voor liefdadigheid en relatief goede arbeidsvoorwaarden voor werknemers. De Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Matteo Renzi hebben Ferrero geprezen en zijn familie onder wie weduwe Maria Franca, gecondoleerd. Zijn zoon Giovanni heeft hem eerder als leider van het bedrijf opgevolgd.