Nieuws/Buitenland
861497
Buitenland

Bestand Oekraïne lijkt grotendeels te werken

Het staakt-het-vuren dat zaterdagavond om 23:00 uur Nederlandse tijd inging in het oosten van Oekraïne lijkt op de meeste plekken te worden nageleefd. Het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen beschuldigen elkaar er wel van dat het bestand op een paar plaatsen is geschonden.

Volgens een rebellenleider nam het Oekraïense leger de separatisten onder vuur bij de plaatsen Debaltseve en Horlivka. De nationale veiligheidsraad van Oekraïne meldde juist dat de wapenstilstand in de eerste negentig minuten werd geschonden door de rebellen. Er zijn geen grote gevechten gemeld in Oost-Oekraïne sinds de wapenstilstand van kracht werd.

Het Oekraïense leger meldde zondagochtend dat sinds het begin van het bestand zeker tien keer posities van het leger door rebellen onder vuur zijn genomen. Dat gebeurde vooral bij de plaats Debaltseve waar zaterdag nog heftig werd gevochten. Maar het leger verklaarde ook dat het staakt-het-vuren „over het algemeen” wordt nageleefd en dat er niet op grote schaal aanvallen zijn.