Nieuws/Binnenland
861748056
Binnenland

Kamer wil alsnog verbod op hersteloperaties maagdenvlies

DEN HAAG - De Tweede Kamer stuurt alsnog aan op een verbod op operaties bij meisjes om het maagdenvlies te herstellen. Een motie daartoe van de VVD en SP kreeg dinsdag steun van de hele Kamer. Ze roept het kabinet op om de hersteloperaties per 1 maart 2021 bij wet te verbieden. Daarnaast moet zorgminister Hugo de Jonge onderzoeken of het aanzetten tot dit soort operaties en het reclame maken hiervoor, ook strafbaar kan worden gesteld.

Het kabinet wilde zelf ook al af van dit soort „schadelijke en overbodige” ingrepen, waarbij het weefsel in de vagina zo wordt gehecht dat het kan bloeden bij de eerstvolgende seksuele gemeenschap. Voor families uit traditionele culturen is bloed een bewijs dat de vrouw als maagd het huwelijk ingaat.

Artsen hebben al eerder afgesproken dat ze deze operaties niet meer zullen uitvoeren. Maar volgens de Kamer is het nog steeds niet helemaal uitgesloten dat deze ingrepen - onder meer in commerciële klinieken - nog steeds worden uitgevoerd. Dat moet nu definitief via de wet worden geregeld, stelt de Kamer.