Nieuws/Binnenland
861792
Binnenland

Wel moskee, geen christelijk genootschap

De komst van een christelijk genootschap in de voormalige Prinses Juliana kazerne wordt door Den Haag met volle kracht tegengehouden. Dit staat in schril contrast met het doordrukken van de megamoskee op de Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda. Tegen beide plannen komen bewoners in opstand.

Vooral de wijkvereniging ziet niets in de komst van het evangelisch imperium Johan Maasbach Wereldzending naar het keurige Haagse Benoordenhout. Omwonenden vrezen dat de monumentale Julianakazerne wordt omgebouwd tot megakerk.

Den Haag heeft daarom, onder druk van de lokale VVD, besloten om het pand niet te verwerven via een zogeheten ‘abc-constructie’, zoals Gouda nu wél wil doen met de megamoskee. Bij zo’n aankoop neemt de gemeente de kazerne over van het Rijksvastgoedbedrijf om het direct weer door te verkopen aan een nieuwe eigenaar.

Officieel ging de aankoop niet door vanwege ‘verschillende gemeentelijke belangen’. Wethouder Joris Wijsmuller van de linkse Haagse Stadspartij legt, via zijn zegsman, uit dat het in dit geval gaat om zaken als parkeeroverlast, wensen van omwonenden én de vraag of zo’n bestemming wel past bij de identiteit van de wijk.

Pijnlijk voor de evangelisten is dat toenmalig PvdA-wethouder Henk Kool de kazerne zélf heeft aangewezen als alternatief voor een megakerk in het World Forum. De Haagse regent heeft zo in 2013 voorkomen dat het congrescentrum zou verdwijnen. De Nuclear Security Summit met onder andere president Obama zou anders dakloos worden.

„Dit zijn gemene politieke spelletjes zoals bij David en Goliath”, zegt David Maasbach, zoon van de roemruchte tv-predikant Johan, boos. Hij legt deze week in een brandbrief aan burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) uit dat er géén megakerk komt, maar een hoofdkantoor met 200 personeelsleden voor zijn wereldwijde organisatie. „Het stadsbestuur probeert het in de doofpot te stoppen, maar ik heb de beloftes zwart op wit. Ik spreek voor eigen parochie: de wijk is het beste af met Maasbach. Géén 600 mensen en zware vrachtwagens zoals bij Defensie én de kazerne blijft gewoon zoals het is.”