Nieuws/Binnenland
861828
Binnenland

Verplichte helm voor keepertjes

Voetbalvereniging Unitas in Gorinchem is naar eigen zeggen de eerste club in Nederland die het dragen van een helm voor jeugdige keepers voortaan verplicht stelt.

„Voetbal is de laatste jaren gevaarlijker en respectlozer geworden. Wij willen onze jonge spelers zo veel mogelijk beschermen”, zegt Unitas-jeugdtrainer John van der Wal.

„Je moet er niet aan denken dat deze knullen over een paar jaar rondlopen met een hersenbeschadiging of ander hoofdletsel”, aldus Van der Wal. Hij wil koste wat kost voorkomen dat zijn pupillen iets overkomt. „Bovendien zien we graag dat onze keepers aanvallend spelen en dat vergroot de kans op gevaarlijke duels.”

Positief

Eind vorig jaar kwam de trainer op het idee om keepers tot 12 jaar verplicht een helm op te geven. Inmiddels is het idee zonder morren door de hele club overgenomen. „Ouders zijn heel positief. Pubers waren in het begin sceptisch, maar nu zie ik al kinderen van 14 en 15 jaar die vrijwillig een helm gebruiken bij het keepen. Ze hebben door dat het de sport een stuk veiliger maakt.”

En vaders en moeders hoeven er geen euro extra voor te betalen: de club faciliteert alle benodigdheden. „Wij gaan een bruikleenovereenkomst met hen aan.”

Ook de KNVB is enthousiast over het initiatief. Een woordvoerder zegt het toe te juichen dat verenigingen „werk maken van een veilige sportbeleving”. Voorlopig blijft het echter een keuze van de clubs zelf om de helm verplicht te stellen.

Unitas-jeugdtrainer Van der Wal vermoedt dat veel clubs zijn voorbeeld snel zullen volgen. „Dit zou over vijf of tien jaar hartstikke normaal kunnen zijn. Vroeger werd er door wielrenners ook niet met helmen op gefietst, nu weten zij niet meer beter.”