Nieuws/Buitenland
861880
Buitenland

'Corruptie Sint-Maarten door beelden bevestigd'

Zware celstraffen zijn gisteren geëist wegens omkoping en corruptie tegen ex-parlementariër Patrick Illidge (49) en bordeelhouder Jaap van den Heuvel (49) van het eiland Sint Maarten. In maart 2013 onthulden De Telegraaf en eilandkrant The Daily Herald het bestaan van een video waarop duidelijk te zien is dat de seksclubeigenaar pakken geld geeft aan de politicus. Tegen de bordeelhouder is 48 maanden cel geëist en tegen de politicus die zijn zakken vulde dertig maanden gevangenisstraf.

De video was door de bordeelhouder zelf gemaakt, als ’verzekering’ dat het onafhankelijke Statenlid Patrick Illidge van Sint-Maarten zich aan zijn afspraken zou houden en zijn bordeel extra ruimte zou geven om uit te breiden. Die beelden doken echter plotseling op en keerden zich tegen de bordeelhouder, als snoeihard bewijs dat hij politici omkoopt. De band kwam in handen van de geheime dienst AIVD en de Veiligheidsdienst Sint-Maarten (VDSM).

 

150.000 dollar aan smeergeld

Volgens het openbaar ministerie heeft de politicus 150.000 Amerikaanse dollars aan smeergeld geaccepteerd tussen maart 2011 en oktober 2012 van de seksclub Bada Bing. In ruil daarvoor zou Illidge zijn invloed aanwenden om de seksclub uitgebreidere vergunningen en openingstijden te bezorgen, maar ook verblijfsvergunningen voor een groter aantal aanwezige prostituees.

Op de beelden is te zien hoe Illidge geld krijgt als de mannen zaken bespreken. „Die beelden bevestigen wat er op en over het eiland Sint Maarten wordt gezegd, namelijk dat er hier corruptie is”, aldus officier van justitie Gonda van der Wulp. „Op de videoband zijn de namen te horen van meerdere ministers en ambtenaren en waarvoor zij kunnen worden benaderd, of wat ze al hebben gedaan.” Ook twee ex-ministers zijn tijdens dit corruptieonderzoek verhoord: ex-minister van justitie Roland Duncan en voormalig Toerismeminister Romeo Pantophlet.