Nieuws/Binnenland
861941
Binnenland

Volkswoede over megamoskee

De onrust over de komst van een megamoskee op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda heeft plaatsgemaakt voor volkswoede.

Omwonenden zijn razend op hun burgemeester en wethouders, die zonder overleg met de buurt al groen licht hebben gegeven.

Tijdens een bewonersavond in het door politieagenten bewaakte ’Huis van de Stad’ confronteerde onafhankelijk voorzitter en CDA-prominent Wim Deetman de buren met een voldongen feit: „Het draait vanavond om vragen en antwoorden. De gemeenteraad besluit alleen over de kredietaanvraag van de school en het kinderdagverblijf.”

Huilen

„Om te huilen”, reageert een bewoonster na afloop. Jeroen van Walstijn van de actiegroep ’Gouda Noord zoals het hoort’ begrijpt de commotie. „Achteraf meepraten. Het stadsbestuur dendert lekker verder.”

PvdA-wethouder Rogier Tetteroo jubelde in een kort woordje juist over de grote opkomst van bezorgde buurtbewoners. „Niemand kan nog stellen dat lokale democratie hier niet leeft.”

Opvallend is dat de ’vrouwenkwestie’ werd vermeden. De vrouweningang was zelfs geschrapt uit de presentatie van de architect. Megamoskee-woordvoerder Said Boukayouh, die eerder bang was voor ’potentiële conflicten’ met dames, deed kritische noten in de media al af als „miskenning van de Nederlandse rechtsstaat”. Hij wil respect en acceptatie van de buurt voor de komst van het islamitisch centrum. „Als het hier in Gouda kan, dan kan het overal.”

Lees ook: Den Haag had als eerste een moskee