Nieuws
862146
Nieuws

Speciale autolak met glow-in-the-dark-effect

Nissan heeft in samenwerking met uitvinder Hamish Scott een elektrische Leaf van speciale lak voorzien dat overdag UV-energie absorbeert in de lakstructuur en in de nacht opgloeit. Het resultaat is glow-in-the-dark autolak.

Starpath

Het is niet voor eerst dat er glow-in-the-dark autolak wordt toegepast op een auto, maar in het verleden werden daarvoor chemische stoffen toegepast. Deze lak, Starpath genaamd, heeft juist als kenmerk dat het biologisch afbreekbaar is. Scott is uitvinder van de lak Starpath. Het mengsel heeft een geheim recept, maar volgens Scott zit er sowieso een goedje in: het poederachtige natuurproduct Strontium Aluminate (aardig lachwekkende trouwens) dat in zeer beperkte mate op aarde voor komt.

Gloeien

De lakstructuur neemt UV-stralen van zonlicht op. Wanneer het donker wordt gaat het lakoppervlak gloeien. Volgens Scott kan die gloeiperiode acht tot tien uur duren. Na het opspuiten van de lak blijft het gloei-effect 25 jaar behouden. Nissan heeft nog niet besloten om de lak te commercialiseren.

 

 

Klik hier indien de video niet zichtbaar is.