Nieuws/Buitenland
862499
Buitenland

Leider Sharia4Belgium krijgt twaalf jaar cel

De leider van de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, moet twaalf jaar de cel in. Ook kreeg hij een boete opgelegd van 5000 euro, oordeelde de rechtbank in Antwerpen woensdag, meldden Vlaamse media.

De rechter acht Belkacem verantwoordelijk voor de radicalisering van jongeren „om hen klaar te stomen voor de gewapende strijd waarin geen plaats is voor democratische waarden”. Volgens de rechter is bewezen dat Belkacem dé leider was van de terroristische organisatie Sharia4Belgium.

 

Omvergooien van democratie

De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat Belkacem vijftien jaar cel en een boete van 30.000 euro zou krijgen. Het OM bestempelde Belkacem als de onbetwiste leider van de groep die maar één doel had: het omvergooien van de democratie en het oprichten van een islamitische staat. Belkacem heeft altijd gezegd alleen te willen provoceren.

 

Geïndoctrineerd

Jejoen Bontinck, beklaagde maar ook kroongetuige, kreeg een voorwaardelijke celstraf van veertig maanden en een geldboete. Het OM had vier jaar cel en een boete van 6000 euro tegen hem geëist. Volgens de rechter is Bontinck geïndoctrineerd, maar was hij niet gehersenspoeld en dus nog altijd zelf verantwoordelijk voor zijn handelen. Maar de rechter hield wel rekening met het feit dat Bontinck belastende verklaringen had gegeven over andere leden van de groepering en had meegewerkt met justitie.

Andere kopstukken van Sharia4Belgium kregen tien tot vijftien jaar cel opgelegd en fikse boetes. Andere leden, lager in de hiërarchie verder veroordeeld tot vijf jaar cel en geldboetes.