Nieuws/Binnenland
862661
Binnenland

Gepeperde brief PvdD aan het Kranenburg College

’Vegetarisch eten op schoolkamp’

Het schoolkamp van een Utrechtse school waar verplicht halalmaaltijden worden gegeten, is de Partij voor de Dieren in het verkeerde keelgat geschoten. In plaats daarvan zou er alleen vegetarisch gegeten moeten worden.

„Een school zou geen religieuze keuzes moeten opdringen aan leerlingen”, stelt de Utrechtse fractie van de PvdD in een brandbrief aan de directie van het Kranenburg College, dat alle scholieren op een schoolkamp wil verplichten halalmaaltijden te eten.

Het schoolbestuur vindt dat logisch, omdat een deel van de leerlingen een islamitische achtergrond heeft. De andere leerlingen moeten ’dus’ vlees eten afkomstig van ritueel geslachte dieren, die zonder verdoving aan hun einde komen.

Dat deze gedwongen solidariteit leidt tot dierenleed, schiet de PvdD in het verkeerde keelgat. „Wat ons betreft liggen de grenzen van de godsdienstvrijheid daar waar dierenleed begint”, stelt raadslid Eva van Esch. Ze wijst er op dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het onverdoofd ritueel slachten ernstige pijn, leed en stress veroorzaakt.

Mededogen

Naast religie en dierenleed haalt Van Esch ook het pedagogische aspect op tafel. „Op school leert een kind niet alleen schrijven of rekenen. Een kind leert op school (in)direct wat wel en niet mag, normen en waarden. En, als het goed is, mededogen voor al wat leeft.” Daar horen respect en mededogen bij. Wreedheid zou de directie af moeten keuren.

De partij oppert daarom om tijdens het schoolkamp vegetarische maaltijden te verzorgen. Zo wordt geen geloofsgroep voor het hoofd gestoten, en daarbij ook nog eens dieren gespaard.

Onduidelijk is wat het Kranenburg College van het voorstel vindt. De directie was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.