Nieuws/Binnenland
862723
Binnenland

Jihadist Lotfi nam afscheid in video

Op internet is zojuist een afscheidsvideo verschenen waarop de Amsterdamse jihadist Lotfi S. zijn afscheidswoorden spreekt.

Lotfi S., die het strijdersalias Abu Hanief gebruikte, blies zichzelf vorige week op bij een martelaarsoperatie in Fallujah. Met een truck vol explosieven reed hij naar een stelling van Iraakse soldaten bij een brug. Na de aanslag ging een foto de wereld rond van een enorme rookpluim.  Bevestiging dat hij daadwerkelijk zichzelf heeft opgeblazen komt nu met deze afscheidsvideo.

Opmerkelijk is dat naast Lotfi S. een andere Nederlandse jihadist is te zien, de negentienjarige Sultan Berzel uit Maastricht, die zichzelf ook al heeft opgeblazen. Daaruit blijkt dat deze video al maanden geleden moet zijn opgenomen. Sultan Berzel pleegde in november een zelfmoordaanslag. Zijn dood werd eerder bevestigd door zijn familie en de autoriteiten.

Lotfi S. was langdurig in het vizier van de Nederlandse inlichtingendienst. Hij werd berucht om een uiterst antisemitische toespraak tijdens een IS-demonstratie in Den Haag. Hij was een van de boezemvrienden van momenteel vastzittende Nederlandse jihadisten. Ondanks dat hij werd gevolgd door de AIVD, slaagde hij erin naar het strijdgebied te vertrekken als jihadist.

IS gebruikt veel buitenlandse strijders voor zelfmoordaanslagen.