Nieuws/Binnenland

Familie Michelle Mooij hoopt op waarheid

Vijf jaar na haar dood hoopt de familie van Michelle Mooij dat de waarheid boven water komt rond haar overlijden. Dat laat advocaat Richard Korver weten namens de nabestaanden. Woensdag moet in Alkmaar Michelles toenmalige vriend Ian A. voor de rechter komen voor het ombrengen van de 24-jarige vrouw.

Lang leek het erop dat justitie niet tot vervolging zou overgaan. De politie ging niet uit van een misdrijf toen Michelle in januari 2010 hangend aan een koord werd gevonden in haar woning in Alkmaar. Dit terwijl bekend was dat A. de jonge vrouw had mishandeld en misbruikt.

De ouders van Michelle lieten het er niet bij zitten. Ze verdenken Michelles toenmalige vriend ervan dat hij haar heeft gedood of haar heeft aangezet tot zelfmoord. A. was eerder al wel verdachte. Maar onderzoek bracht toen geen helderheid over wat er was gebeurd. Een misdrijf kon niet worden uitgesloten, maar ook niet worden vastgesteld. Daarom werd de zaak geseponeerd.

Het gerechtshof gaf uiteindelijk toch opdracht aan het Openbaar Ministerie om verder onderzoek te doen. Vorig jaar maakte het OM bekend dat Michelles toenmalige partner alsnog zou worden vervolgd.

Het volgens de nabestaanden gebrekkige onderzoek rond de dood van onder anderen Michelle heeft geleid tot de roep om altijd sporen veilig te stellen als iemand een niet natuurlijke dood is gestorven, ook al lijkt het zelfmoord. Ook na het overlijden van Iris van den Hooff (23) uit Groningen en Talitha (25) uit Amsterdam rezen achteraf vragen over de toedracht.

Een verplicht onderzoek moet voorkomen dat sporen van een mogelijke dader al zijn uitgewist en nabestaanden in grote onzekerheid achterblijven, als later blijkt dat tóch geen sprake is van zelfmoord.