862810
Binnenland

'Dood Talitha op spoor geen zelfdoding'

De dood van de 25-jarige Talitha uit Amsterdam op het treinspoor was hoogstwaarschijnlijk geen zelfmoord. Dat heeft de onafhankelijke forensisch patholoog Frank van de Goot dinsdag gezegd na bestudering van het beschikbare bewijsmateriaal.

Van de Goot heeft in opdracht van de nabestaanden naar onder meer foto's gekeken. Het Openbaar Ministerie bood in januari excuses aan omdat al snel was geconcludeerd dat de jonge vrouw in 2013 zelfmoord had gepleegd. Achteraf bleek daar geen bewijs voor te zijn. Wat er met Talitha was gebeurd, bleef onduidelijk, omdat er door de politie geen sporen waren veiliggesteld.

 

Misdrijf niet uitgesloten

Talitha lag volgens de verklaring van de machinist al roerloos op de rails toen ze in Heerhugowaard door de trein werd overreden. Dat en de verwondingen die ze had, stroken volgens Van de Goot niet met een zelfmoord. Een ongeval lijkt hem waarschijnlijker en een misdrijf sluit hij niet uit.

Volgens Van de Goot is het OM vaker „erg makkelijk” met de conclusie zelfdoding. Dat heeft volgens hem grote gevolgen voor de nabestaanden die in grote onzekerheid en met veel vragen achterblijven.

 

Nabestaanden door met onderzoek

Advocaat Sébas Diekstra laat weten dat de nabestaanden door zullen gaan met hun eigen onderzoek, omdat het Openbaar Ministerie geen onderzoek meer wil doen. „Wij zullen daar waar nodig externe deskundigen inschakelen of zelf onderzoek instellen. Dit alles met als doel duidelijkheid te verkrijgen over de toedracht en een antwoord op de vraag of iemand de hand in Talitha's dood heeft gehad.”