Nieuws/Binnenland
862835
Binnenland

'Slimme insuline' hoop bij diabetes

Wetenschappers komen met 'slimme insuline' die zich automatisch aanpast aan de bloedsuikerspiegel. De vondst zou ervoor kunnen zorgen dat diabetespatënten niet meer meerdere keren per dag hoeven te prikken, tellen en spuiten. Dat meldt de BBC.

De slimme insuline lijkt te werken bij muizen, binnenkort wordt gestart met een test bij mensen. Mensen met diabets type 1 spuiten dagelijks insuline om hun bloedsuiker niet te hoog te laten stijgen, maar tegelijk kan dit er ook voor zorgen dat het bloedsuiker juist te veel zakt. Dat is de reden dat diabetespatiënten meerdere keren per dag moeten prikken om hun bloedsuiker te meten.

Extra moleculen in deze nieuwe, slimme insuline zorgen ervoor dat de insuline zich rustig houdt als het glucoseniveau in het bloed laag genoeg is. Zodra de hoeveelheid glucose toeneemt, activeert de insuline.

Het zal nog wel enkele jaren duren voor deze insuline echt kan worden ingezet bij patiënten, maar wetenschappers spreken van een 'belangrijke stap voorwaarts' in diabetesonderzoek.

Bij diabetes type 1 stopt het lichaam met aanmaken van insuline. Vanaf dat moment moeten mensen 365 dagen per jaar hun bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen.

Meer over diabetes