Nieuws/Binnenland
863065
Binnenland

NFI luidt de noodklok

Het oplossen van ingewikkelde misdaden komt in de knel. De specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vrezen dat onderzoek op een plaats delict niet altijd meer zal gebeuren, vanwege bezuinigingen van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Het NFI-personeel luidt de noodklok in een brief aan hun directeur. Het interne schrijven is in bezit van De Telegraaf. De SP stelt er Kamervragen over en is boos dat er voor 9,6 miljoen euro aan bezuinigingen zo veel schade wordt toegebracht aan de opsporing en vervolging van criminelen. Kamerlid Van Nispen roept Opstelten daarom wederom op het matje.

Het personeel ziet dat bepaalde taken voortaan door de politie moeten worden gedaan als de bezuinigingsplannen doorgaan, maar vindt tegelijkertijd dat de agenten daar nog helemaal niet klaar voor zijn. Dna-vooronderzoek, onderzoek plaats delict en basisonderwijs over forensisch onderzoek en nog meer specialistische zaken moeten voortaan door de Nationale Politie worden gedaan.

Zorg

„De ondernemingsraad spreekt zijn zorg uit over de continuïteit van de genoemde activiteiten”, schrijft het NFI-personeel. Als de politie er verantwoordelijk voor wordt en de mensen met expertise hierover straks hun baan bij het NFI verliezen, kan dat „negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het opsporings- of vervolgingsonderzoek” hebben, aldus de ondernemingsraad.

Bij het NFI gaan door de bezuinigingen 77 voltijdbanen weg, bleek uit een intern plan waarover deze krant eerder publiceerde. De ondernemingsraad van het NFI baalt daarvan en wijst er subtiel op dat het banenverlies geen positieve gevolgen zal hebben.

„Dit afscheid (van de medewerkers, red.) is in de ogen van de ondernemingsraad extra wrang, omdat in de samenleving de roep om meer veiligheid steeds luider wordt.”