Nieuws/Buitenland
863072
Buitenland

Minder deelnemers bij Pegida-mars Dresden

Enkele duizenden mensen hebben maandagavond deelgenomen aan de betoging van de anti-islambeweging Pegida in Dresden. Het aantal demonstranten in de Oost-Duitse stad was aanzienlijk minder dan bij de laatste marsen.

Het was de eerste betoging van Pegida sinds de breuk in de leiding van de organisatie. Woordvoerster en gezicht van de beweging Kathrin Oertel en vijf andere kopstukken traden af om de rol die oprichter en voorman Lutz Bachmann nog binnen Pegida speelt. Op 25 januari kwamen nog meer dan 17.000 mensen af op de betoging van de beweging die zich keert tegen wat zij beschouwt als de islamisering van het Avondland (Europa).

Borreltafel

Bachmann stapte in januari op, nadat hij zich vijandig over asielzoekers had uitgelaten en foto's op zijn Facebookpagina had geplaatst waarop hij met een Hitlerkapsel en -snorretje is uitgedost. Hij sprak maandag de betogers toe en verdedigde zich voor zijn uitlatingen. Volgens Bachmann hebben de media zijn woorden over asielzoekers onvolledig weergegeven. Bovendien heeft hij slechts woorden gebruikt die ,,iedereen, werkelijk iedereen al eens aan de borreltafel heeft gebruikt''. Bachmann noemde asielzoekers onder meer ,,gespuis'' en ,,viespeuken''.

De betoging had opnieuw plaats bij de Frauenkirche, de kerk die in de Tweede Wereldoorlog zwaar werd beschadigd en in haar oude luister is opgebouwd. De kerk geldt nu als symbool van vrede en verzoening. Uit protest tegen de Pegida-mars was de verlichting van de kerk uitgeschakeld.