Nieuws/Binnenland
863080
Binnenland

'Hele kleine stap in goede richting'

Bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen vinden de plannen van minister Kamp om de gasboringen terug te schroeven absoluut niet ver genoeg gaan. „Het is een heel klein stapje in de goede richting, maar niet meer dan dat”, treurt Groninger Bodem Beweging (GBB).

Secretaris Dick Kleijer van GBB had op veel meer gasreductie gehoopt. „Dit is marginaal. Dan hoor ik Kamp zeggen dat ze uit gaan zoeken hoeveel gas er uit de grond gehaald kan worden, zonder dat burgers gevaar lopen. Prima, maar dat hadden ze natuurlijk al veel eerder moeten doen. ”

Over de nationaal coördinator die wordt aangesteld om alle gasproblemen in goede banen te leiden, kan Kleijer nog weinig kwijt. „Daar weten we nog veel te weinig over. Wie stelt hem of haar aan? Hoe wordt die rol ingevuld?”

Ook John Lanting van actiegroep Schokkend Groningen is niet blij. „Ik verwachtte er weinig van en dat is uitgekomen. Dit is nauwelijks een reductie te noemen, daar heeft de Groninger helemaal niets aan.” Hij pleit er voor eerst volledig te stoppen met gaswinning. „Vanuit die positie kun je nadenken over wat veilig is voor deze regio. Nu boren ze rustig door, terwijl mensen gevaar lopen”, foetert Lanting.

Bang

Frouke Roukema en Kees Dontje, die al 22 jaar in een boerderij in Woudbloem, nabij Slochteren, wonen, zijn op zichzelf blij met de aankondiging dat er voorlopig minder gas gewonnen gaat worden. „Maar het belangrijkste is dat je het doorzet. Dat het geen holle praat is voor de verkiezingen en dat de winning na een half jaar weer wordt opgevoerd. Daar ben ik wel bang voor’’, aldus Dontje. Op de woonboerderij zitten meerdere scheuren in de muren. De schoorsteen wordt ondersteund door balken. „Die zit boven de woonkamer en als die instort…’’

Bij de Martinitoren in de provinciehoofdstad waren gisteravond redelijk positieve geluiden te horen over de 50 miljoen die beschikbaar komt voor de stad. „Ik vind het moeilijk oordelen of dit wel kostendekkend is’’, aldus de 46-jarige Tineke Kuik. „Maar het is zeker een mooi gebaar.’’