Nieuws/Buitenland
863089
Buitenland

Britse gijzelaar duikt weer op in IS-video

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft maandag opnieuw een propagandavideo naar buiten gebracht waarin John Cantlie te zien is. Dat meldt de Amerikaanse online-jihadmonitor SITE. De Britse journalist, die al sinds 2012 in handen is van IS, presenteert opnieuw een soort korte reisdocumentaire over een stad. Dit keer is Cantlie in de Syrische stad Aleppo. Eerder gaf hij 'rondleidingen' door onder meer Mosul en Kobani.

„Hallo, ik ben John Cantlie. In de laatste film van deze serie zijn we in een stad die sinds de zomer van 2012 bij het hart van de gevechten ligt”, begint Cantlie zijn video. Hij leidt zijn publiek onder meer langs een marktplaats die net is gebombardeerd. Volgens Cantlie is dat het gevolg van de samenwerking van de Amerikanen met de regering van de Syrische president Bashar al-Assad.

Tijdens zijn rit naar het marktplein ziet Cantlie een drone vliegen. De Brit stelt dat die het doelwit moet lokaliseren. Vervolgens zouden troepen van Assad de gelokaliseerde plek bombarderen. Omdat Assad niet over drones beschikt, moet het onbemande toestel wel van de Amerikanen zijn.

Aan het slot van de film interviewt Cantlie een Franse strijder van IS. Er wordt verwezen naar de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, waarbij wordt gesproken over enkele dagen geleden. Dat wijst erop dat de video al in de eerste helft van januari moet zijn gemaakt. De Franse strijder roept sympathisanten van IS op meer aanslagen te plegen.

Onthoofd

Cantlie was begin januari voor het laatst te zien in een video van IS. Toen toonde hij de Iraakse stad Mosul. Hij wordt voornamelijk ingezet om de westerse wereld ervan te overtuigen dat er nog lang geen einde komt aan het bewind van Islamitische Staat. Over Mosul, stevig in handen van IS, zei hij destijds: „Het is opvallend hoe normaal en gek en druk alles is. Het is niet een stad die wordt beheerst door angst, zoals westerse media willen doen geloven.”

Cantley werd gelijktijdig met de Amerikaanse fotograaf James Foley ontvoerd. De Brit wist tot nu toe te ontsnappen aan onthoofding, in tegenstelling tot Foley en andere westerse gijzelaars.