Nieuws/Buitenland
863095
Buitenland

Obama: geen besluit over wapens voor Oekraïne

Barack Obama heeft nog geen beslissing genomen of de Verenigde Staten wapens gaan leveren aan Oekraïne. „De mogelijkheid om wapens te leveren is een van de opties waar we naar kijken”, aldus de president maandag. „Maar daar is nog geen besluit over genomen.”

Obama sprak maandag in Washington met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de situatie in Oost-Oekraïne. Tijdens dat gesprek ging het onder meer over het leveren van wapens aan het Oekraïense leger, dat in het oosten van het land in een felle strijd is verwikkeld met pro-Russische separatisten. Een groep Amerikaanse senatoren stelde vorige week wapenleveranties voor, maar Merkel wil daar niet mee instemmen.

'Geen militaire oplossing'

Merkel herhaalde haar standpunt maandag. „Door de nieuwe ontwikkelingen is de kans om het conflict diplomatiek op te lossen wel wat kleiner geworden”, aldus Merkel. „Maar ik zie geen militaire oplossing.” Die mening levert volgens haar geen probleem op bij de gesprekken met de VS over Oekraïne. „De VS en Europa blijven krachtig samenwerken, ook als we het op bepaalde punten niet eens zijn.”

Met de ontwikkelingen die Merkel benoemde, doelde ze onder meer op berichten dat ongeveer 1500 Russische soldaten met bewapening en raketwerpers de grens met Oekraïne zijn overgestoken. Obama viel haar bij: „Het is duidelijk dat Rusland eerdere afspraken over Oekraïne heeft geschonden. In plaats van troepen terug te trekken hebben ze meer tanks en artillerie gestuurd.”

Sancties

Toch is de nieuwe actie van de Russen geen reden voor de VS om direct over te gaan tot het leveren van wapens. Wat er moet gebeuren om aan de voorwaarden voor de leveringen te voldoen is onduidelijk. „Er is geen specifiek punt waarop we automatisch besluiten dat het gerechtvaardigd is om wapens te leveren. We hopen nog steeds dat diplomatieke sancties genoeg zullen zijn”, zei Obama.