Nieuws/Binnenland
863097
Binnenland

GGZ Friesland boos op Kuzu en Öztürk

GGZ Friesland wil juridische stappen ondernemen tegen de nieuwe politieke partij van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. De Turkse ex-PvdA’ers willen verder onder de naam ’Denk’, maar die naam is bij de instelling al in gebruik als onderdeel voor hulp aan mensen met lichte en matig-ernstige psychische klachten.

„Het is niet acceptabel dat deze politieke partij heeft gekozen voor de naam die wij met Denk al jarenlang voeren. De associatie die ontstaat met de politieke partij, is schadelijk voor ons imago”, schrijft GGZ Friesland in een verklaring. „Bovendien hebben ze een logo gekozen dat ook qua kleurgebruik en typografie opvallend veel gelijkenissen toont met ons logo."

Juridische stappen

Volgens de Friese geestelijk hulpverleningsorganisatie maakt de nieuwe politieke partij van de twee ex-PvdA’ers inbreuk op de merk- en handelsnaamrechten op “Denk”. De instantie uit Leeuwarden zegt de naam al in augustus 2010 te hebben geregistreerd als merknaam en voelt zich ’genoodzaakt’ om juridische stappen nemen indien de partij haar naam en logo niet wijzigt. GGZ Friesland staat vanwege ’juridische overwegingen’ de pers niet te woord.

Kuzu en Öztürk hadden de fout gemakkelijk kunnen vermijden door even op de site van het Benelux Office for Intellectual Property te kijken.

'Geld kan beter naar zorg'

Kuzu en Öztürk, die de site nldenk.nl gebruiken, vinden het „jammer dat een geestelijke gezondheidsinstelling zich bezig moet houden met merkbeleid, reclame en dure advocaten”. GGZ Friesland kan het geld beter besteden aan cliënten in de geestelijke gezondheidszorg, aldus Kuzu. Zijn beweging wil de gezondheidsinstellingen en de zorgbehoevenden „in geen geval” benadelen. Kuzu wijst er in een schriftelijke reactie verder op dat Denk andere doelstellingen heeft dan GGZ Friesland en bovendien een landelijke politieke beweging is. „Wij gaan graag met iedereen het gesprek aan.”

Saillant detail is dat Kuzu zelf bij de PvdA zijn portefeuille geestelijke gezondheidszorg moest neerleggen omdat hij figureerde in een Turkse reclamespot voor een bureau dat bemiddelt in het afsluiten van zorgverzekeringen.