Nieuws/Buitenland
863106
Buitenland

Zeker 25 migranten dood door onderkoeling

Zeker 25 migranten zijn aan onderkoeling gestorven op twee patrouilleboten van de Italiaanse kustwacht, nadat ze in de nacht van zondag op maandag ter hoogte van Libië van een schip waren gehaald. Dat heeft Pietro Bartolo, het hoofd van de gezondheidsdienst op het eilandje Lampedusa in de Middellandse Zee, maandag gezegd. De boten van de kustwacht kwamen maandagmiddag in Lampedusa aan.

„Het is verschrikkelijk”, zei Bartolo volgens de Italiaanse krant La Stampa. „Onder hen zijn zoveel jongeren. Zij zijn allen nat, zij zijn van kou gestorven.”

De kustwacht haalde de migranten onder zware omstandigheden van boord. Er waren golven van soms 8 meter hoog en de temperatuur was maar enkele graden boven nul. Op het schip waren volgens de krant 105 migranten.

Vorig jaar kwam een einde aan de reddingsoperatie Mare Nostrum (Onze zee) van de Italiaanse marine. Sindsdien varen er op de Middellandse Zee geen Italiaanse marineschepen meer die grote aantallen migranten kunnen opnemen. Wel is er een operatie van de Europese Unie: Triton. Die is vooral gericht op het bewaken van de Italiaanse grenzen.